Obvinenie 21-ročného mladíka z propagácie fašizmu

22.12.2007 Stropkov

Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove v súčinnosti so Svidníckymi policajtmi vykonali včera od 20.00 h do 24.00 h bezpečnostnú akciu.
Akciu zamerali na monitorovanie a predchádzanie trestnej činnosti na úseku extrémizmu a rasovo motivovanej trestnej činnosti. Spolu s nimi sa zúčastnil aj príslušník z Colného kriminálneho úradu v Prešove so služobným psom.
V rámci tejto akcie policajti vykonali 3 kontroly v rôznych objektoch v okresoch Svidník a Stropkov.
Policajti prekontrolovali 146 osôb, z ktorých bolo 8 osôb z prostredia ľavicovo orientovaných radikálov, 6 osôb z prostredia pravicových extrémistov.
V rámci akcie policajti zistili v Stropkove aj jeden prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. V jednom zo Stropkovských pohostinstiev bol 21 ročný miestny mladík, ktorý mal na sebe bundu s vyobrazením označenia nemeckého vojenského afrického expedičného zboru Werhmacht pôsobiaceho v Afrike v rokoch 1941-1943. Týmto oblečením verejne prejavoval sympatie k hnutiam, ktoré násilím alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smerujú k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd. Na vyzvanie polície mladík vydal aj ďalšie veci a predmety propagujúce túto skupinu. Prípad vyšetrujú policajti skráteného vyšetrovania v Stropkove a poverený príslušník už mladému Stropkovčanovi vzniesol obvinenie pre prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd.
Mladý muž už v marci minulého roku bol súdne trestaný pre takúto obdobnú trestnú činnosť.
 

Vyberte región